Třídní schémata a jejich úspěšnost při popisu struktury české společnosti - Osička, Jan; Katrňák, Tomáš, 1973-; Masarykova univerzita. Katedra sociologie (2006)
Cílem této práce je objasnit do jaké míry mají v ceské spolecnosti teoreticky vymezené sociální trídy odpovídajícího empirického referenta a tím overit validitu trídních schémat, které jsou základem pro modelování trídní struktury. K zodpovezení této otázky byly použity datové soubory ISSP1999, Deset let spolecenské transformace a ESS 2002, jejichž analýzy vedli k následujícím výsledkum. Trídní pozice Goldthorpova trídního schématu reprezentují spolecenské skupiny, které jsou soucástí struktury ceské spolecnosti a které mají spolecné socioekonomické znaky a udržují blízké sociální vztahy s lidmi se stejným spolecenským postavením. EGP schéma je validním a funkcním nástrojem pro sociologický výzkum. Oproti tomu Wrightovo schéma má složitejší zpusob konstrukce, který limituje jeho další využití a oproti EGP schématu je omezená i možnost upravovat schéma pro konkrétní zemi.
Purpose of my writing is to clarify if theoretically qualified classes in Czech so-ciety have appropriate empirical representative. I used a data file from three re-searches: ISSP 1999, ESS 2002 and Ten Years of Social Transformation. The analysis drew following conclusions. EGP occupational class categories represent social groups which are part of Czech society and which have common socioeco-nomic characters. Members of these groups keep in touch with people who have the same status. EGP schema is valid and functional instrument for sociological re-search. In contrast the Wrights schema is constructed more difficult and this problem complicates next usage. There is a limited possibility to change the schema for spe-cial conditions of each country.
Vedoucí práce: Tomáš Katrňák.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií, 2006.
Keywords: sociální stratifikace; sociální struktura; socioekonomické skupiny; social stratification; social structure; socioeconomic groups; diplomové práce