Třídní schémata a jejich úspěšnost při popisu struktury české společnosti - Osička, Jan (2006)
Cílem této práce je objasnit do jaké míry mají v ceské spolecnosti teoreticky vymezené sociální trídy odpovídajícího empirického referenta a tím overit validitu trídních schémat, které jsou základem pro modelování trídní struktury. K zodpovezení této otázky byly použity datové soubory ISSP1999, Deset let spolecenské transformace a ESS 2002, jejichž analýzy vedli k následujícím výsledkum. Trídní pozice Goldthorpova trídního schématu reprezentují spolecenské skupiny, které jsou soucástí struktury ceské spolecnosti a které mají spolecné socioekonomické znaky a udržují blízké sociální vztahy s lidmi se stejným spolecenským postavením. EGP schéma je validním a funkcním nástrojem pro sociologický výzkum. Oproti tomu Wrightovo schéma má složitejší zpusob konstrukce, který limituje jeho další využití a oproti EGP schématu je omezená i možnost upravovat schéma pro konkrétní zemi.