Dos grupos del teatro colectivo independiente catalán: Els Joglars, Comediants - Hurbánková, Šárka, 1980- (2006)
Dvě katalánské divadelní skupiny kolektivní tvorby, Els Joglars a Comediants, vznikly v šedesátých a sedmdesátých letech dvacátého století a dodnes fungují. Kolektivní tvorba neuznává hierarchii uvnitř skupiny a na divadelní hře, která nevychází z dramatického textu, se podílejí všichni členové. Kolektivní skupiny využívají často nedivadelní prostory, moderní techniku a speciální efekty, tanec, akrobacii a improvizaci. Důležitá je komunikace mezi divákem a hercem. Els Joglars a Comediants proslavily katalánské divadlo díky své účasti na různých festivalech po celém světě. Jejich tvorba, a kolektivní tvorba vůbec, je významnou součástí dějin španělského divadla