Swearwords in translation - Goláň, Jiří (2006)
Tuto práci tvoří teoretická a analytická část. Teoretická část definuje expresivitu podle Oldřicha Uličného a váže ji ke konceptu funkční ekvivalence v překladu, jak ji pojímá E.A. Nida a Jiřího Levý. Analytická část používá východiska teoretické části k analýze třech současných anglických románů (Trainspotting a Glue od Irvinea Welshe a Fever Pitch od Nicka Hornbyho) a jejich českých překladů s ohledem na expresivitu a ekvivalenci