Saturace potřeb bezpečí a jistoty na porodním sále - Papežová, Eva (2006)
Těhotenství i porod je v životě ženy sice fyziologickým procesem, ale i přes tento fakt je třeba této události věnovat vyšší míru pozornosti, protože právě to, jak žena tuto chvilku prožije, může ovlivnit celý zbytek jejího života. Proto se snažíme tento emocionáně nabytý okamžik ženě ulehčit a zjednodušit tak, aby emoce kladné převažovaly nad těmi zápornými. Cílem bakalářské práce bylo zjistit, který faktor jako je přítomnost blízké osoby u porodu, profese porodní asistentky, předporodní příprava a prostředí porodního sálu, nejvíce přispívá k saturaci potřeb bezpečí a jistoty na porodním sále. Dotazníkovou metodou jsem se věnovala jednotlivým faktorům. Sledovanými skupinami se staly ženy po porodu (srovnávala jsem odpovědi prvorodiček a vícerodiček). V práci jsem zjistila, že blízká osoba má stejný vliv na prvorodičky i vícerodičky, stejně jako přístup porodní asistentky. Porodnici volí prvorodičky nejčastěji na základě doporučení jiné rodičky, vícerodičky využívají svých zkušeností.