Účelová kategorizace pozemků - Tomečková, Miriam (2006)
Právo ve společnosti vystupuje ve dvojí podobě, a to jako souhrn norem (objektivní právo) a jako souhrn možností chovat se normou vymezeným způsobem (subjektivní právo). Tyto právní normy regulují společenské vztahy a na rozdíl od neprávních norem (morálka, politika, náboženství) jsou nadány urritou formou, obecnou závazností a možností uplatnění státního donucení.