Obecní policie - Faltus, Martin (2006)
V první části je pojednáno o obecní policii v rámci obecního zřízení. Nejprve je zde vyložen vývoj obecního zřízení v českých zemích včetně některých speciální institucí, spjatých s touto problematikou. Dále je rozebrán systém policie v organizaci obecní správy se zaměřením na všeobecnou policejní terminologii a na speciální institut komunálních policejních sborů. V této části je stav popsán chronologicky od historického období až do 20. století a následně rozdělen na úseky první republiky (1918 1939), období II. světové války (1939 1945) a vývoj poválečný (od roku 1945) do současnosti.