Hledání příběhu v románu Jiřího Kratochvila "Urmedvěd" - Brabcová, Magda (2006)
Diplomová práce Hledání příběhu v románu Jiřího Kratochvila Urmedvěd analyzuje způsob vytváření příběhu v románu charakterizovaném proměňováním vypravěčských postupů a složitou souhrou narativních a úvahových složek. Příběh je v Urmedvědovi relativizován. V románu se střídají tři vypravěči, z nichž každý vytváří vlastní fikční svět. Práce zkoumá vztahy mezi jednotlivými narativními prostory a status příběhu, který tyto světy propojuje