Tvorba vybrané kartografické uživatelské aplikace Jednotného informačního systému životního prostředí (JISŽP) - Hájek, Michal, 1982-; Konečný, Milan, 1948-; Masarykova univerzita. Geografický ústav (2006)
Tato diplomová práce sleduje vznik nového sjednocujícího informačního systému publikujícího data o životním prostředí. Seznámí nás s dosud publikovanými službami a informačními systémy. Slouží i jako metodická příručka pro všechny, kteří chtějí využít různorodé přístupy k datům o životním prostředí a následně pak s nimi dále pracovat. Dále se krátce zabývá možností prezentací enviromentálních dat v analogové či digitální formě a využitím při tvorbě nových kartografických produktů v České republice. Těžištěm celé práce jsou návrhy možností publikování enviromentálních dat v prostředí internetu. Na závěr je praktická ukázka tvorby vybrané uživatelské aplikace vytvořené z dat o životním prostředí. Jednou z příloh je i CD-R, kde nalezneme výslednou mapu.
This diploma thesis describes development of a new information system which publishes data about the environment. The work acquaints the reader with services and systems which have been published so far, and it also serves as a handbook for all the people who want to be informed about different approaches to environmental data which they can later use in their jobs. The thesis deals in short with possibilities of presenting pieces of information about the environment in analogue and digital forms, and it pays attention to the use of these data in cartographic production in the Czech Republic. The main part of the work is devoted to proposals of possible ways of publishing environmental data on the Internet. In conclusion, the reader can find an example of practical creation of a new user application which uses data about the environment. A CD-R with a specimen map is one of the supplements.
Vedoucí práce: Milan Konečný.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2006.
Keywords: geoinformatika; informační systémy; mapy; počítačová kartografie; životní prostředí; computer cartography; environment; geoinformatics; information systems; maps; Česko; Czechia; diplomové práce