Hydrometeorologické extrémy a jejich dopady na Moravě a ve Slezsku v období 1851-1900 ve světle dokumentárních pramenů - Bělínová, Monika, 1981- (2006)
Diplomová práce se zabývá hydrometeorologickými extrémy, které se vyskytovaly na Moravě a ve Slezsku ve druhé polovině 19. století. Zpracování záznamů o těchto extrémních jevech bylo prováděno na základě různých dokumentárních pramenů, zejména novin. Z excerpovaných zpráv o počasí byla sestavena databáze použitá k další analýze extrémů. Předkládaná práce je pokusem o shrnutí a vyhodnocení všech velkých meteorologických extrémů a povodní, které měly katastrofální dopady nejen na přírodu, ale i na lidskou společnost. Výsledky práce významně rozšiřují dosavadní poznatky o průběhu počasí a hydrometeorologických extrémech na Moravě a ve Slezsku a mohou být dále využity pro studium kolísání klimatu v českých zemích ve druhé polovině 19. století.