Městská brownfields stav a perspektivy rozvoje - Holeček, Jan, 1982- (2006)
Brownfields představují v současné době v České republice velkým problém. Největší podíl z nich zaujímají městská brownfields,které se díky direktivní hospodářské politice totalitního režimu,staly bariérou dalšího rozvoje měst. Práce nastiňuje současný stav brownfields v ČR a analyzuje jejich vznik a proměny. Autor se v práci rovněž zabývá problematikou jednotlivých typů brownfields a jejich dopadem na fyzickou a funkční strukturu měst. Práce je nejen pouhým shrnutím situace a faktů týkajících se brownfields, ale rovněž navrhuje obecný model revitalizace a rekonverze brownfields včetně konkrétní případové studie. V závěru práce se pokouší autor o možný nástin budoucího vývoje brownfields v České republice.