Demografický vývoj v ČR komparace vývoje v ČR se situací v západoevropských zemích - Michalec, David (2006)
Diplomová práce je zaměřena na srovnání demografického vývoje v České republice a vyspělých evropských zemí. V ČR došlo po r. 1989 k významným změnám základních demografických ukazatelů, a sice k hlubokému poklesu plodnosti, zvyšování průměrného věku matek při narození dítěte, zvyšování podílu dětí narozených mimo manželství, zlepšení úmrtnostních poměrů, snižování počtu sňatků, růst věku vstupu do manželství a zvyšování počtu rozvodů, kromě toho došlo k rychlému poklesu počtu potratů. Podobné změny v těchto ukazatelích proběhly ve vyspělých zemích v 70. a 80. letech 20. stol. a jsou označovány jako druhý demografický přechod. Tento jev souvisí s přijímáním nových hodnotových orientací, postojů, společenských norem a odmítáním starých zvyků atd. Mění se též vztah k dětem, přechází se k posilování individualismu a touze po osobním úspěchu a kariéře. Roste počet nesezdaných soužití, manželství poněkud ztrácí na významu.