Potenciální hydrologická rizika v povodí Olšavy - Trusina, Jan (2006)
Hlavní část práce se zaměřuje na analýzu hydrologických charakteristik a na analýzu srážko-odtokového vztahu v povodí Olšavy za období 1969 - 2004. K analýze je užito časových řad průměrných měsíčních průtoků a měsíčních úhrnů srážek ze všech stanic v povodí, v případě srážek i ze stanic z přilehlého okolí. Analýza se zaměřuje výhradně na hydrologická rizika, za která v tomto smyslu považujeme povodně, suchá období, jakost vod a erozi půdy. S ohledem na výsledky analýzy jsou nastíněny možné návrhy opatření, které by eliminovaly či zlepšovaly nepříznivé jevy v povodí. Dílčí část práce, případová studie, zkoumá projevy změn ve využití půdy po roce 1989 v odtokových poměrech. Cílem studie je potvrdit teoretický předpoklad příznivějšího působení travních porostů na vodní bilanci v horské krajině oproti orné půdě. Výzkum je prováděn v modelovém povodí potoka Koleláče nad VN Bojkovice.