Regionálně geografická analýza zemědělství okresu Žďár nad Sázavou - Veselský, Jan (2006)
Cílem této práce je analýza současného stavu zemědělství v okrese Žďár nad Sázavou a také jeho vývoje v období 1989-2005. V úvodu jsou hodnoceny fyzickogeografické a socioekonomické charakteristiky území, spolu s uvedením současné zemědělské klasifikace. Práce se dále věnuje celkovému stavu zemědělství do roku 1989 a poté vývoji do roku 2000. Část hlavní se zabývá aktuálním stavem zemědělství a jeho vývojem v sektorech fyzických a právnických osob. Závěrem jsou , včetně SWOT analýzy, zmíněny perspektivy dalšího rozvoje zemědělství v okrese Žďár nad Sázavou v souladu se Společnou zemědělskou politikou Evropské unie.