Doktrína přímého účinku a nadřazenosti práva ES/EU ve světle Smlouvy o ústavě pro Evropu - Hudeček, Tomáš (2006)
Hledání odpovědi na otázku, zda Smlouva o Ústavě pro Evropu přináší pro doktrínu přímého účinku a doktrínu nadřazenosti komunitárního práva nějakou změnu, je určujícím bodem předkládané práce. Z výzkumné otázky pak vyplývá metoda. V předložené práci bude kladen důraz na komparaci současného a budoucího stavu. S ohledem na komplexnost problematiky, téma i rozsah práce budou některá témata pouze nastíněna a bude odkázáno na literaturu, která se jejich rozboru věnuje blíže. Vlastní text práce je členěn do tří kapitol, které jsou následně členěny do podkapitol. Vzhledem k terminologické nejednotnosti evropského práva a z toho vyplývající neustálenosti názvosloví, považuji za nutné, vložit před samotný text práce terminologickou poznámku, jejímž cílem je usnadnit orientaci v následujícím textu. V první kapitole budou nastíněny smluvní základy evropské integrace. V rámci kapitoly bude nastíněna cesta od Smlouvy o založení Evropského společenství uhlí a oceli ke Smlouvě o Ústavě pro Evropu.