Postavení poškozeného v trestním řízení - Jůzl, Martin (2006)
V mé práci se zabývám postavení poškozeného v trestním řízení. Nejdříve se věnuji vývoji právní úpravy postavení poškozeného na našem území od roku 1873, kdy vstoupil v platnost Rakouský. trestní řád a stát od této doby výrazněji přebírá odpovědnost za výkon spravedlnosti zejména tím, že zajišťuje trestní stíhání pachatelů trestných činů a snaží se tím zabránit soukromé odplatě ze strany poškozeného vůči pachateli. V další části vymezuji pojem poškozeného dle současné právní úpravy.