Povolení opatření členského státu Komisí dle čl. 95 SES - teorie a praxe - Půžová, Jana (2006)
Práce se zabývá opatřeními členských států podle článku 95 SES, kterými se členské státy dožadují udělení výjimek z harmonizačních opatření přijatých na základě článku 95 SES. Přes výklad o vývoji článku 95 SES a o problematizace harmonizace se čtenář dostane k jádru práce, zvláště je pozornost věnována ustanovením 95/4-6 SES. Článek 95/4 SES umožňuje členskému státu požádat Komisi o povolení zachovat přísnější národní předpisy, než je harmonizační opatření. Článek 95/5 SES dává členskému státu zažádat Komisi o povolení k zavedení nové přísnější národní právní úpravy, než je ta harmonizovaná. Obě uvedené možnosti derogace harmonizačního opatření podléhají určitým podmínkám, jejichž naplnění ověří Evropská Komise a následně vydá povolující nebo odmítavé rozhodnutí. Rozhodnutí Komise o opatřeních členských států dle článku 95/4-6 SES tvoří základní zdroj informací pro tuto práci. Popsán je postup Komise při jejím rozhodování o opatřeních členských států dle článku 95/4-6 SES, tlumočen je.