Role tureckého vstupu do EU v turecko-amerických vztazích - Špačková, Michala; Vilímek, Petr, 1980-; Masarykova univerzita. Fakulta sociálních studií (2006)
Dlouhodobá turecko-americká spolupráce je založena na strategickém významu a zaměřená především na vojenské a bezpečnostní otázky. Tato tradiční oblast vzájemné spolupráce se však značně rozšířila v souvislosti s tureckou žádostí o členství v EU. Zvláštní diplomatická podpora a zájem po sobě jdoucích amerických administrativ, který byl opakovaně zdůrazňován, představuje hlavní téma této práce.
The long-standing Turkish-U.S. partnership is grounded on strategic importance and focused basically on military and security issues. However, this traditonal area of cooperations was enlarged considerably within the context of Turkish aspirations towards the EU membership. Special diplomatic support and interest of succesive U.S. governments in this issue, which was repeatedly emphasized, represents the main theme of this work.
Vedoucí práce: Petr Vilímek.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií, 2006.
Keywords: rozšíření Evropské unie; zahraniční politika; European Union enlargement; foreign policy; Turecko; Spojené státy americké; Blízký východ; Turkey; United States; Middle East; bakalářské práce