Role tureckého vstupu do EU v turecko-amerických vztazích - Špačková, Michala (2006)
Dlouhodobá turecko-americká spolupráce je založena na strategickém významu a zaměřená především na vojenské a bezpečnostní otázky. Tato tradiční oblast vzájemné spolupráce se však značně rozšířila v souvislosti s tureckou žádostí o členství v EU. Zvláštní diplomatická podpora a zájem po sobě jdoucích amerických administrativ, který byl opakovaně zdůrazňován, představuje hlavní téma této práce.