Příčiny vzniku první světové války a změna německé politiky - Škopíková, Miroslava (2006)
Autorka bude ve své práci zkoumat podíl Německa na rozpoutání první světové války. Na základě studia literatury a dostupných pramenů autorka analyzuje politickou situaci v Německu v období od 80. let 19. století až po rok 1914. Pozornost bude věnována také zahraniční politice Německa, zejména srovnání cílů německé diplomacie v éře Bismarcka a Viléma II. Autorka rovněž analyzuje propojení domácí a zahraniční německé politiky v kontextu situace před rokem 1914. Práce bude zejména komparovat období 1871-1890 s obdobím 1890-1914. Tato práce se bude opírat o hypotézu, že kombinace německé zahraniční a domácí politiky představovala primární faktor eskalace napětí vedoucí k vypuknutí první světové války. Tato politika nicméně nebyla součástí Bismarckovské koncepce německé zahraniční politiky, ale vyvinula se až v éře Viléma II.