Využití prostředků ze strukturálních fondů EU ve Španělsku - Winklerová, Michaela (2006)
Práce se soustředí na problematické oblasti španělského hospodářství, a to především v prvních dvou finančních obdobích po vstupu země do ES. Cílem je objasnit nakládání s prostředky z evropských fondů, jejich využití ke snížení regionálních disparit a vliv na hospodářskou konvergenci. Základním předpokladem se stala hypotéza, že Španělsko v počátcích integrace nedokázalo dostatečně uplatnit svůj potenciál pro efektivní využití prostředků ze strukturálních fondů. Staví na skutečnosti, že finanční pomoc sama o sobě nespustí hospodářský blahobyt bez nutných strukturálních změn a reforem ve všech sférách hospodářského a společenského života.