Sociální a environmentální souvislosti chovu koní a jezdectví v kulturní krajině brněnské aglomerace - Nakládalová, Lucia (2006)
Diplomová práce se věnuje popisu provozování jezdeckého sportu v současné příměstské kulturní krajině a problémům, které s jeho provozováním souvisí. Cílem práce je objasnění příčin současného zvýšeného zájmu o chov koní pro potřeby jezdectví a schopnosti krajiny vyrovnat se s nároky, které na ni klade provozování tohoto sportu. K výzkumu problematiky bylo využito kvalitativní studie prostřednictvím interview. Rozhovory byly vedeny podle kostry, která obsahovala pět okruhů otázek. V zájmovém území se nachází přibližně 30 jezdeckých stájí, spolu činí počet koní v území kolem 500 kusů. Environmentální vlivy chovu koní souvisí s ustájením, pastvou koní, provozu jezdeckých areálů a jezdectvím. Současný zájem o ježdění je motivován trávením volného času v přírodě, ve společnosti zvířete nebo přátel za účelem relaxace a oddechu. Jezdci s oblibou využívají ke svým vyjížďkám různorodou krajinu. Dotazovaní respondenti si byli vědomi existence chráněných území v blízkosti domácí stáje. .