Stavitel Václav Dvořák jako mecenáš a sběratel umění - Mečkovský, Robert (2006)
Diplomová práce pojednává o osobnosti významného brněnského stavitele a sběratele Václava Dvořáka, který žil v letech 1900 1984. Aktivnímu a postupně i programovému sbírání uměleckých děl se Dvořák věnoval v relativně krátkém mezidobí v letech 1937-1947. Během tohoto desetiletí získal přibližně 80 soch, přes 100 obrazů a množství kreseb, akvarelů a grafických listů. Dvořák ovšem nebyl pouze sběratel, ale hrál také důležitou roli mecenáše a podporovatele umělců. Zprostředkováním setkání různých autorů se pak aktivně podílel na formování nových myšlenek a přístupů reagujících na proměny dobového kulturního a společensko-politického klimatu. Politické události roku 1948 měly dalekosáhlé důsledky jak pro stavitelskou tak i sběratelskou činnost Václava Dvořáka. Jeho firma byla záhy znárodněna a později byl ve vykonstruovaném procesu odsouzen do vězení a téměř celá jeho sbírka přešla do rukou státu. Po návratu z vězení pracoval Dvořák dál ve stavebnictví až do pozdního důchodového věku. P.