Nutná obrana a krajní nouze a jejich srovnání - Opluštil, Hynek (2006)
V mé práci jsem se zabýval tématem Nutná obrana a krajní nouze a jejích srovnání.. V první části jsem se zabýval vykročením do problematiky okolností vylučujících protiprávnost, konkrétně nutné obrany a krajní nouze. Druhá část obsahuje historický vývoj nutné obrany a krajní nouze na území českého státu od středověku. Vývoj nauky o nutné obraně na konci 18. století silně ovlivnila filosofie Emmanuela Kanta, kdy ústředním bodem jeho koncepce je pojem svobody.