Obhajoba obžalovaného v hlavním líčení : defence of a defendant in trial - Zůbek, Marián (2006)
Samotná obhajoba v trestním řízení a především v hlavním líčení (dále v textu použité ve zkratce HL) je zakotvena v zákonu o trestním řízení soudním (trestní řád) a dále je upravován i dalšími právními předpisy (zákon o advokacii) týkajících se především výkonu advokátní praxe, které upravují výkon práva obhájce - advokáta. Obhájcem v trestním řízení musí být osoba právně vzdělaná a musí mít patřičné zkušenosti a musí také splňovat zákonné podmínky pro poskytování obhajoby.