Obhajoba obviněného v přípravném řízení - Doležal, Martin (2006)
Právo obviněného na obhajobu. Právo obviněného na obhajobu je zárukou řádného průběhu trestního procesu, zaručuje právo obviněného využívat možností, které mu zajistí náležitě se hájit v průběhu úkonů trestního řízení, prováděných orgány činnými v trestním řízení. Právo obviněného na obhajobu, jako osoby, proti níž bylo zahájeno trestní stíhání pro spáchání trestného činu, zahrnuje právo vyjádřit se ke všem skutečnostem, právo uvádět okolnosti a důkazy svědčící jeho obhajobě, právo podávat opravné prostředky a zejména právo na obhájce.