Azylová politika v České republice - Petráš, Michal (2006)
Jako téma své bakalářské práce jsem si vybral azylovou politiku v České republice. V úvodu své práce uvádím, že azyl se vyvíjí, už od starověkého Řecka a Říma, postupně přes středověk, až do dnešních dob. Právo azylu je jedním z nejstarších institutů uplatňujících se ve vztazích mezi státy.Většinou vzniká nějakým válečným konfliktem nebo změnou systému ve státě. V současné době je právo na azyl stejně používáno jako v historii. V první kapitole uvádí pojmy související s problematikou azylu. A to, že azyl je výraz označující zpravidla poskytnutí útočiště (útulku).