Komparace zahraničně-obchodní politiky Reaganovy a Clintonovy administrativy - Ocelík, Petr, 1984- (2006)
Tato práce srovnává zahraničně-ekonomické politiky Ronalda Reagana a Billa Clintona. Předkládané srovnání je zasazeno do širšího kontextu. Analyzovány jsou tedy také vnitropolitické determinanty (např. politika Fed, vývoj byrokratického aparátu administrativ), ideová východiska obou administrativ a domácí ekonomická koncepce. Sledovány jsou rovněž nejdůležitější mezinárodně-ekonomické události mající přímý dopad na podobu těchto politik (tj. ropné šoky z konce sedmdesátých let, recese počátku let devadesátých). Práce se pokouší na zahraničně-ekonomické politiky R. Reagana, resp. B. Clintona aplikovat teoretické modely Alberta Hirschmana, resp. Jana Tumlíře.