Funkce antioxidačních enzymů a substrátů ve fotosyntéze lišejníků za stresových radiačních podmínek - Večeřová, Kristýna, 1983- (2006)
Lišejníky jsou symbiotická společenství houby (mykobiont) a fotosyntetického partnera (fotobiont), kterým může být řasa nebo sinice. Dokáží přežít v extrémních podmínkách díky svojí schopnosti vyrovnat se s nepříznivými podmínkami prostředí jako je nedostatek vody, rychlé a extrémní změny teplot, dlouhotrvající pokrývka sněhu. Světlo jako zdroj energie pro fotosyntézu je nezbytné pro růst lišejníků a tvorbu biomasy. Na druhou stranu nadbytek světla dokáže inhibovat fotosyntézu a může vést k fotooxidativní destrukci fotosyntetického aparátu. Lišejníky mají několik antioxidačních mechanismů, kterými se snaží zabránit negativním změnám fotosyntetického aparátu vlivem vysokého záření. Mezi typické antioxidační látky indukované v lišejnících zářením patří glutation (GSH), kyselina askorbová a pigmenty xantofylového cyklu. V lišejnících se vyskytují i antioxidační enzymy, které se podílejí na zneškodnění volných radikálů (zejména různých forem reaktivního kyslíku, ROS), které se ve zvýšené míře produkují při vystavení.