Identifikace genů u vybraných enzymů metabolismu sirných látek bakterie Acidithiobacillus ferrooxidans - Kučera, Jiří (2006)
Hlavním zdrojem energie chemolithoautotrofní bakterie Acidithiobacillus ferrooxidans je oxidace redukovaných sirných sloučenin, elementární síry a nerozpustných sulfidů těžkých kovů, čehož se využívá v biohydrometalurgii. Bohužel má tento děj také negativní vliv na životní prostředí, jelikož metabolickou aktivitou této bakterie dochází k uvolňování kyseliny sírové do okolí, jež je spojeno s migrací těžkých kovů do roztoku. Dalším negativním aspektem metabolických aktivit této bakterie je proces biokoroze, což má za následek znehodnocování stavebních materiálů a hmot. Jelikož je dnes již známá nukleotidová sekvence genomu této bakterie, je žádoucí identifikovat proteiny, jež jsou hlavními činiteli metabolických procesů v buňce. Identifikace proteinů z celkového cytosolu je velmi náročná a neúčinná.