Příprava liposomálních preparátů s protivirovou aktivitou - Korvasová, Zina (2006)
Abstrakt: Kationické liposomy jsou malé sférické vezikuly tvořené z neutrálního a kationického lipidu v určitém poměru a s vodnou fází uvnitř. Od sedmdesátých let, kdy začaly být liposomy intenzivně studovány, byla nalezena řada postupů přípravy umožňujících cíleně připravit liposomy nejrůznější morfologie a požadované velikosti. Do liposomů mohou být inkorporována léčiva ve vodném kompartmentu nebo vmezeřena do lipidické dvojvrstvy, a tímto způsobem chráněna před přímým kontaktem s okolním prostředím. Cílem práce bylo: 1) ověření metod přípravy liposomů s potenciálem průmyslové aplikace, jejich fyzikálně-chemická charakterizace. 2) enkapslulace antivirotik do kationických liposomů a ověření účinku liposomálních nukleotidových antivirotik proti různým isolátům herpesvirů BHV-1 a EHV-1. 3) zavedení metod kvantifikace herpesvirů pomocí RT-PCR.