Protinádorový účinek derivátů vitamínu E enkapsulovaných v liposomech - Vrublová, Eva (2006)
a-Tokoferyl sukcinát (a-TOS) a a-tokoferyl malát amid (a-TAM) jsou velmi zajímavé analogy vitamínu E, které indukují apoptózu mnoha buněčných linií ovlivněním mnoha cest. Tato analoga jsou specifická pouze na nádorové buňky. Jako nosič pro tyto deriváty se zdají být vhodné liposomy. Tyto liposomy byly připraveny, charakterizovány a testovány in vitro na nádorových liniích a in vivo na dutých vláknech implantovaných myším. Pro přípravu liposomů byla využita metoda hydratace fosfolipidového filmu, byla použita extruze přes membrány o určité velikosti pórů nebo homogenizace přes úzkou štěrbinu. Byly připraveny liposomy s různou koncentrací derivátů. Také byl použit diferenciální skenovací kalorimetr na měření fázových přechodů liposomů. Sacharosa se používá při lyofilizaci. Byly zkoušeny různé molární poměry sacharosa : lipid a bylo zjištěno, že dostačující molární poměr je 5:1. Připravené liposomy byly testovány in vitro na myším melanomu B16F10 a lidské nádorové linii prsu.