Epigeneticky kontrolované změny exprese genů u nádorových onemocnění - Stejskal, Stanislav (2006)
cDNA microarrays je progresivní technika umožňující studovat, sledovat a porovnávat transkripční aktivitu až několika tisíců genů najednou a dává nám ucelený obraz o genové expresi. Použili jsme tuto techniku pro studium a definování transkripčního statusu vydiferencovaných neutrofilů (z buněčné linie HL-60), u kterých během procesu diferenciace do granulocytů dochází k výrazné změně tvaru buněčného jádra. Pro ex vivo studium granulopoézy jsme použili buněčnou linii HL-60. Pomocí cDNA microarrays techniky jsme porovnali změnu exprese v HL-60 buněčné linii, granulocytů diferencovaných z HL-60 pomocí DMSO a granulocytů získaných z periferní krve pacientů. Transformací dat získaných z cDNA do transkripčních map jsme vybrali chromosomální doménu s nízkou změnou exprese (upregulace nebo downregulace) v průběhu myeloidní diferenciace do neutrofilních granulocytů. Vybraná chromosomální doména splňovala nejlépe kritéria, která jsme si pro daný experiment stanovili.