Pragmatický obrat v politické komunikaci od cleavages k issues? - Eibl, Otto, 1981- (2006)
Práce se pokouší identifikovat a interpretovat zmny, ke kterým docházelo v charakteru komunikaních strategií uplatovaných v rámci volební soutže v prbhu XX. století. Nejvýznamnjší zmnou se zdá být posun od nutnosti strukturovat témata pedvolebních kampaní tak, aby reprodukovala konfiguraci štpících linií (cleavages), k volnjšímu nakládání s konkrétními tématy (issues). Draz na jednotlivá (v ase promnlivá a z poptávky ve voliských bankách vycházející) témata mžeme vysvtlit racionalitou aktér obou stran politické soutže: Voli bude volit takovou stranu, jejíž zvolení mu pinese užitek a politické strany budou akcentovat taková témata, která jim zajistí zvolení. Témata pak postupn - na základ úspšn i neúspšn provádných politik - pecházejí do vlastnictví stran a mohou ve volební soutži svým nositelm poskytnout výhodu v pípad, že je komunikované téma spoleností vnímáno (bu pirozen, nebo na základ manipulativních i marketingových strategií) jako palivé i naléhavé (salient). Koncept tematické.