Přidružené organizace Občanské demokratické strany - Barták, Adam (2006)
Práce pojednává o organizacích, které spolupracují s ODS. ODS již od svého založení působí v kontextu české politické scény jako nejsilnější pravicová strana a je otázkou, nakolik jí tyto organizace v jejím silném postavení pomáhají. Je důležité zachytit vzájemný poměr ODS a těchto organizací jak se navzájem ovlivňují, zda se nějak promítá existence a vliv ODS do těchto organizací a na druhou stranu, zda tyto organizace nějakým způsobem ovlivňují existenci ODS a její identitu např. postavení na politické scéně, její mediální obraz, její ideový profil. Blízkost těchto organizací a ODS spočívá především na společném ideovém základě. Většina z nich spolupracuje s ODS na neformální bázi, pouze CEVRO má s ODS podepsanou smlouvu. Přínosem pro ODS jsou tyto organizace především při organizaci volební kampaně, formulaci politického programu a obhajobě politiky ODS na veřejnosti.