Posun rómskej otázky na Slovensku v súvislosti s jeho vstupom do Európskej únie - Šrámková, Katarína, 1984-; Smekal, Hubert, 1979-; Masarykova univerzita. Katedra mezinárodních vztahů a evropských studií (2006)
Práca sa zaoberá evolúciou rómskej otázky na Slovensku v súvislosti s jeho lenstvom a vstupom do Európskej únie. Cieom práce je poukáza na posun, ktorý v kontexte snahy a následného vstupu SR do EÚ v tejto oblasti nastal. Postupne je analyzovaný prístup SR k rómskej otázke v troch rôznych obdobiach. Najskôr je pozornos venovaná postaveniu slovenských Rómov v období tzv. prvej Dzurindovej vlády kedy sa SR touto problematikou vôbec zaína zaobera. Súvisí to s predvstupovým tlakom EÚ, kedy Únia podmieuje reálnu šancu SR na vstup do jej štruktúr práve i zlepšením postavenia rómskej populácie v krajine. alej je analyzovaný prístup druhej Dzurindovej vlády k danej téme do vstupu SR do EÚ, tj. postoj Slovenska k rómskej otázke v ase, kedy sa jeho lenstvo v EÚ stalo realitou. Rómska problematika prestala by potenciálnou prekážkou vstupu SR do Únie. EÚ stratila bi, ktorým by Slovensko naalej poháala v danej oblasti k lepším výkonom. Riešenie rómskej otázky sa stáva predmetom vlastnej iniciatív.
The work observes the evolution concerning the situation of Roma people in Slovak republic in relation to its EU accession. The aim of the study is to show the progress in this area related with the slovak candidature and membership in the EU. Firstly, there is attention given to the situation of slovak Roma in the time of the first Dzurinda s governement, when Slovakia starts regarding after this problematic. The influence of the pressure of the EU in this sudden interest is significant. If Slovakia wants entry into the EU, the progress in the Roma issue has to be made. Than, the situation is analyzed in the era 2002-may 2004, when Slovakia becomes the member of the EU. At this time, there is no more pressure from the part of the EU on Slovakia. The politics regarding the improvement of the situation of Roma in Slovakia starts stagnating. Finally, the issue is analyzed after the entrancy of Slovakia in the E.
Vedoucí práce: Hubert Smekal.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií, 2006.
Keywords: Evropská unie; diskriminace; evropská integrace; Romové; discrimination; European integration; Romanies; Slovensko; Slovakia; bakalářské práce