Posun rómskej otázky na Slovensku v súvislosti s jeho vstupom do Európskej únie - Šrámková, Katarína, 1984- (2006)
Práca sa zaoberá evolúciou rómskej otázky na Slovensku v súvislosti s jeho lenstvom a vstupom do Európskej únie. Cieom práce je poukáza na posun, ktorý v kontexte snahy a následného vstupu SR do EÚ v tejto oblasti nastal. Postupne je analyzovaný prístup SR k rómskej otázke v troch rôznych obdobiach. Najskôr je pozornos venovaná postaveniu slovenských Rómov v období tzv. prvej Dzurindovej vlády kedy sa SR touto problematikou vôbec zaína zaobera. Súvisí to s predvstupovým tlakom EÚ, kedy Únia podmieuje reálnu šancu SR na vstup do jej štruktúr práve i zlepšením postavenia rómskej populácie v krajine. alej je analyzovaný prístup druhej Dzurindovej vlády k danej téme do vstupu SR do EÚ, tj. postoj Slovenska k rómskej otázke v ase, kedy sa jeho lenstvo v EÚ stalo realitou. Rómska problematika prestala by potenciálnou prekážkou vstupu SR do Únie. EÚ stratila bi, ktorým by Slovensko naalej poháala v danej oblasti k lepším výkonom. Riešenie rómskej otázky sa stáva predmetom vlastnej iniciatív.