Politická analýza zdravotní politiky ČR - Augustin, Ľubomír (2006)
Skromnou ambicí a cílem této práce bylo pokusit se představit a zjistit reálný stav zdravotní politiky ČR v rovině politologické v rámci těchto dimenzí - polity, politics a policy. P o l i t y , tedy normativnímu a institucionálnímu rámci, byly věnovány kapitoly týkající se významu mezinárodní smlouvy včetně evropských pramenů, Ústavy ČR a Listiny základních práv a svobod ve vztahu ke zdravotní politice ČR a aplikaci ústavních principů, s nimiž musí být zdravotní politika v souladu. V rámci p o l i t i c s jsem představil kromě procesuální stránky zdravotní politiky jako dynamického procesu také několik důležitých aktérů (politické strany, hnutí, ministerstvo, profesní komory, asociace atd.), včetně jejich vize zdravotní politiky a reálného vlivu na tuto politiku, přičemž jsem neopomenul fenomén politické kultury a zaměřil jsem se také na vybrané problémy zdravotní politiky, interakci aktér zdravotní politiky a její důsledky v praxi. V rámci p o l i c y jsem se věnoval ana.