Společná dramatická tvorba bratří Čapků - Ireinová, Helena (2006)
Diplomová práce Společná dramatická tvorba bratří Čapků pojednává o třech společných dramatech bratří Čapků, která psali v letech 1910-1927. Ačkoli jde o rozpětí téměř dvaceti let, mezi jednotlivými hrami lze vypozorovat jisté podobnosti. Dramata, která jsou v této práci podrobně analyzována, mají názvy Lásky hra osudná, Ze života hmyzu a Adam Stvořitel. U jednotlivých her jsou uvedeny okolnosti jejich vzniku, je tu rozebrána charakteristika postav, protože ta je u bratří Čapků velmi důležitá. Postavy, které ve hrách vystupují, jsou totiž lidskými typy, na nichž autoři ukazují obraz celého lidstva. U každé hry je alespoň trochu nastíněn její obsah, a také členění na jednotlivé výstupy, předehru nebo závěr. Práce uvádí také soupis knižních vydání analyzovaných her a data jejich premiér na českých jevištích. Právě o jejich inscenacích bylo napsáno mnoho recenzí, které jsou v této práci taktéž alespoň zčásti představeny, neboť přinášejí cenné poznatky o divadelních realizacích těchto tří