Principy fyzikální optiky a lidské oko : polarizované světlo a oko - Tomanová, Marie (2006)
Ve své práci jsem se zaměřila na polarizaci světla. Polarizace světla je jedním ze základních principů fyzikální optiky. Lidské oko nerozliší polarizované světlo od nepolarizovaného, přesto našla polarizace uplatnění jak v oftalmologii a oční optice, tak v různých technologiích i v běžném životě. Jednotlivé kapitoly pojednávají o vzniku polarizovaného světla, o zařízeních, prostřednictvím kterých polarizované světlo získáváme a můžeme jej pozorovat, a o využití polarizovaného světla. Práce shrnuje obecné poznatky o světle a jeho polarizaci.