Optické jevy v přírodě - Synaková, Linda; Synek, Svatopluk, 1951-; Masarykova univerzita. Lékařská fakulta (2006)
V naší atmosféře se lze setkat s různými optickými jevy. Četnost jejich výskytu se u jednotlivých úkazů liší. Cilem této práce bylo shrnout nejzajímavější nebo nejobvyklejší z nich a u každého vytvořit alespoň stručný popis nebo schema vzniku. Nejnápadnější z nich jsou seřezeny do samostatné přílohy na cd, která je k práci přiložena. První část práce popisuje některé vlastnosti světelného paprsku šířícího se atmosférou, zbytek je věnován jednotlivým jevům. Téměř každý z nás měl alespoň jednou možnost spatřit neobvyklý optický úkaz. K tomu, aby byly správně pojmenovány a poznány může posloužit i moje bakalářská práce.
There are lot of various remarkable spectacles that can appear in the athmosphere. Some of them can be seen almost every day or so, some are once in a lifetime sights. The point of this work was to complete the most interesting or the most common of them and write a short description or give a schema of a formation to each of them. Some pictures are shown in the annexe on cd. The first part of my document contains desription of how the light rays go threw the athmosphere, the second deal with each individual optical phenomenon. Almost everybody could see, at least once, any of the optical phenomenons. My work can be used to find out where to see them, how they form and to be able to call them by their propper names.
Vedoucí práce: Svatopluk Synek
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2006
Keywords: elektrometeory; fotometrie; lom světla; optické jevy v atmosféře; optické jevy; soumrak; optical phenomena in the atmosphere; optical phenomena; photometry; bakalářské práce; bachelor's theses