Význam slzného filmu při nošení kontaktních čoček - Krasňanská, Jitka, 1984- (2006)
Bakalářská práce pojednává o vztahu slzného filmu ke kontaktním čočkám. V úvodních kapitolách je podrobně probrána anatomie slzného ústrojí, struktura, složení a dynamika slz. Dále jsou rozebrány jednotlivé funkce slz a abnormality slzného filmu. Pozornost je věnována zejména syndromu suchého oka a jeho nejnovějšímu dělení dle Madridské klasifikace. Hlavní částí práce jsou kapitoly zabývající se významem slz při nošení kontaktních čoček, posuzováním kvality slzného filmu u nositelů kontaktních čoček a zejména pak vliv čoček na fyziologii slz. V této kapitole jsou uvedeny všechny změny ke kterým dochází při nošení kontaktních čoček - od porušení integrity slzného filmu, přes změny ve složení až po zvýšení odpařování slz. V následující kapitole je zmíněn vliv kontaktních čoček na rohovku a změny vzniklé v jednotlivých částech této tkáně. Podrobněji je v práci pojednáno o syndromu suchého oka vyvolaného kontaktní čočkou, který v současné době představuje hlavní důvod, proč pacienti přestávají vidět.