Vysoká myopie a patologické změny oka - Návarová, Marie (2006)
Tato bakalářská práce se věnuje jedné z nejrozšířenějších refrakčních vad - krátkozrakosti. První kapitola se zabývá obecnou charakteristikou myopie - klinické příznaky, příčiny, rozdělení, dědičnost a prevence. Další kapitola řeší možnosti korekce vysoké myopie - brýle, kontaktní čočky, LASIK a fakické nitrooční čočky. Poslední oddíl popisuje patologické změny oka u vysoké myopie(myopická vada makuly, myopická atrofie cévnatky) a její doprovodné rysy (ztekucení sklivce, odchlípení sítnice, glaukom).