Léčba amblyopie a strabismu - Buryánová, Veronika (2006)
Moje bakalářská práce se jmenuje Léčba strabismu a amblyopie. V úvodu se zabývám binokulárním viděním, jeho formami, vývojem, fyziologií a patologií. Další kapitola se týká strabismu, jeho příčin, rozdělení a výskytem v populaci. Dále se věnuji léčbě konkomitujícího šilhání, která zahrnuje léčbu pomocí brýlí, pleoptiku. chirurgickou léčbu a ortoptiku. Názvem pleoptika se nazývají ty metody, pomocí kterých se snažíme o léčbu tupozrakosti a názvem ortoptika ty metody, které směřují k nabytí správného postavení a motility očí a tím i binokulárního vidění.