Fyziologie a patologie předního segmentu oka v kontaktologii - Navrátilová, Denisa (2006)
Ve své práci popisuji základní anatomii předního segmentu oka, fyziologii rohovky a její vztah ke kontaktním čočkám. Zmiňuji také slzný film, protože má důležitou úlohu v aplikaci a nošení kontaktních čoček. Kontaktní čočky jsou v současné době velmi používanou a oblíbenou korekční pomůckou. Pokud ale nejsou splněny podmínky dobré hygieny nebo návyků péče o kontaktní čočky, mohou na předním segmentu oka probíhat patologické procesy infekční nebo neinfekční. Můžou vzniknout různé přecitlivělosti, keratitidy a konjunktivitidy (např. gigantopapilární konjunktivitida).