Vývoj operace katarakty - Svatoňová, Hana (2006)
V bakalářské práci nazvané Vývoj operace katarakty se nejprve zabývám stručně definicí katarakty a příčinami jejího vzniku, projevy,vyšetřením,indikací k operaci. V historii se zmiňuji nejprve obecně o vývoji jednotlivých způsobů operace katarakty, v další části rozebírám vývoj operace katarakty u nás. Podrobněji se věnuji popisu techniky fakoemulzifikace, která v současnosti představuje jednu z nejpoužívanějších technik při operaci katarakty u nás i ve světě. V příloze přikládám grafy k anketám o operaci šedého zákalu u nás od r. 1988.