Operace katarakty včera, dnes a zítra - Vacková, Veronika; Skorkovská, Šárka, 1953-; Masarykova univerzita. Lékařská fakulta (2006)
Katarakta je poměrně časté onemocnění, s jehož různými typy se setkáváme u různých skupin pacientů. Nejčastější formou je tzv. senilní katarakta, která postihuje starší občany.O operativní odstranění katarakty se snažili již starověcí lékaři.V úvodních kapitolách své práce se snažím představit problematiku katarakty, v další části se věnuji v minulosti i v současnosti používaným operačním metodám. Práce obsahuje též kapitoly pojednávající o nitroočních čočkách, jejichž implantace je v dnešní době nedílnou součástí operace katarakty, a o možných komplikacích vyskytujících se v souvislosti s kataraktovou chirurgií.
Cataract is a relative frequent illness. There are many types of cataract, the most widespread type is the senile form. Already ancient doctors have tried to treat and operate cataract. My thesis deals with the operative methods, those was used in the past and those is used today. One chapter talks about intraocular lenses and another chapter about possible complications of operation.
Vedoucí práce: Šárka Skorkovská
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2006
Keywords: extrakce katarakty; fakoemulzifikace; katarakta; nitrooční čočky; reklinace; Cataract; Cataract Extraction; Lenses, Intraocular; Phacoemulsification; bakalářské práce; bachelor's theses