Operace katarakty včera, dnes a zítra - Vacková, Veronika (2006)
Katarakta je poměrně časté onemocnění, s jehož různými typy se setkáváme u různých skupin pacientů. Nejčastější formou je tzv. senilní katarakta, která postihuje starší občany.O operativní odstranění katarakty se snažili již starověcí lékaři.V úvodních kapitolách své práce se snažím představit problematiku katarakty, v další části se věnuji v minulosti i v současnosti používaným operačním metodám. Práce obsahuje též kapitoly pojednávající o nitroočních čočkách, jejichž implantace je v dnešní době nedílnou součástí operace katarakty, a o možných komplikacích vyskytujících se v souvislosti s kataraktovou chirurgií.