Vliv Německa a Itálie na vývoji Španělské občanské války - Koďousková, Hedvika (2006)
Bakalářská práce analyzuje diplomatické souvislosti Španělské občanské války na základě studia dostupné sekundární literatury. Konkrétně se věnuje záměrům Německa a Itálie v této válce i jejich zásahům do průběhu války. Německou a italskou intervenci rozebírá ze tří analytických rovin: z vojenské, ekonomické a diplomatické roviny. V souvislosti s uvedenými cíly se rovněž zabývá postoji dalších relevantních mocností, jež průběh Španělské občanské války ovlivnily. Hlavní výzkumná hypotéza potom předpokládá, že italská a německá intervence byla ve srovnání s postojem pro-republikánských sil efektivnější a výrazně napomohla jak vojenskému vítězství nacionalistů, tak legitimaci nového Francova režimu v mezinárodním prostředí.