Vývoj samosprávy v českých zemích ve druhé polovině 19. století - Vavrouš, Petr (2006)
Moje bakalářská práce zachycuje jedno ze složitějších období života českého národa. Podle jednotlivých kapitol začínám úvodem, kde přibližuji cíl mé práce, kdy končí feudalismus a začíná doba tvorby reforem veřejné správy. Složitým a nutným vývojem vyústila vznikem samostatného Československa 28.10.1918. V další části je uvedena podstata územní samosprávy, týkající se povahy, funkcí, rozdílu mezi samosprávou veřejnoprávní a soukromoprávní, dále členění samosprávy, výkon státní správy samosprávnými orgány a poslání územní samosprávy.